Pâine pentru micul dejun
- 450 ml lapte bătut
- 100 ml sirop (5 linguriţe zahăr brun + 100 ml apă)
- 150 gr făină de secară
- 180 gr făină albă
- 60 gr seminţe de in
- 60 gr seminţe de floarea soarelui
- 1 pliculeţ praf de copt
- 60 gr alune de pădure
- 60 gr smochine uscate tăiate bucăţele
- 60 gr stafide
Preparare:
- se amestecă toate ingredientele şi se pune intr-o formă de cozonac în hârtie de copt
- se bagă la cuptor la 200 grade timp de 25 minute
Pâine de secară
- 50 gr unt sau margarină
- 500 ml lapte sau apă
- 50 gr drojdie proaspătă (2 cubuleţe)
- 1 linguriţă sare
- 420 gr făină de secară
- 360 gr făină albă
- 2 linguri sirop brun ( 2 linguri apă+ 2 linguriţe zahăr brun)
Preparare:
- topeşte untul sau margarina într-o cratiţă şi toarnă peste ea laptele sau apa călduţ (37 grade)
- dizolvă în lapte drojdia făcută bucăţele, adaugă sarea şi siropul de zahăr
- adaugă apoi amestecul de făină albă şi secară, frământa până aluatul se desprinde de pe marginea castronului. Presară apoi un strat subţire de făină peste aluat şi lasă-l să se odihnească 30 minute
- formează 2 franzele, pune-le in tavă în hârtia de copt şi mai lasă-le să se odihnescă încă 30 minute
- se dă la cuptor la 200 grade timp de 200 minute
Pâine crocantă cu chimen
- 250 ml lapte
- 25 gr drojdie ( 1 cubuleţ)
- 1 linguriţă chimen, puţin anason, sare după gust
- 60 gr brânză rasă
- 180 gr făină de secară
- 210 gr făină albă
- 100 gr pătrunjel proaspăt (sau cimbru proaspăt sau alte verdeţuri proaspete)
- încălzeşte laptele la 37 grade, fărâmiţează în bucăţele drojdia şi dizolv-o în lapte
- amestecă brânza şi făina şi adaugă la lapte; lasă aluatul peste noapte
- se bagă ziua următoare în tavă pe hârtie de copt la 200 grade şi se lasă 7-10 minute
Pâine crocantă
- 500 ml lapte
- 1/2 linguriţă miere
- 1 linguriţă sare
- 1 linguriţă seminţe de fenicul
- 1 linguriţă seminţe de chimen
- 10 grame drojdie proaspătă (1/2 cubuleţ)
- 120 gr făină albă
- 180 gr făină de secară
- 420 gr făină graham sau făină integrală de grâu
- încălzeşte laptele cu mierea şi condimentele (sare, fenicul şi chimen) la 37 grade, călduţ
- sfărâmă drojdia în bucăţi mici şi dizolv-o în lapte
- adaugă un pic de făină, până aluatul devine elastic
- frământă în continuare aluatul şi lasă la crescut o oră
- formează după preferinţă felii rotunde sau baghete pe un blat dat cu făină
- lasă-le 2-3 minute în cuptorul încins la 200 grade, în tavă, pe hârtie de copt
Pâine crocantă
- 1/2 pacheţel drojdie uscată
- 1 cană lapte cald
- 240 gr făină albă
- 240 gr făină de secară
- 160 gr tărâţe
- după preferinţe: chimen, seminţe
- Amestecă toate ingredientele
- lasă la crescut o oră
- dă la cuptor la 200 grade, 5-7 minute, în tavă, pe hârtie de copt
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu