luni, 18 mai 2009

pâine

Pâine pentru micul dejun
  • 450 ml lapte bătut
  • 100 ml sirop (5 linguriţe zahăr brun + 100 ml apă)
  • 150 gr făină de secară
  • 180 gr făină albă
  • 60 gr seminţe de in
  • 60 gr seminţe de floarea soarelui
  • 1 pliculeţ praf de copt
  • 60 gr alune de pădure
  • 60 gr smochine uscate tăiate bucăţele
  • 60 gr stafide

Preparare:

  1. se amestecă toate ingredientele şi se pune intr-o formă de cozonac în hârtie de copt
  2. se bagă la cuptor la 200 grade timp de 25 minute

Pâine de secară

  • 50 gr unt sau margarină
  • 500 ml lapte sau apă
  • 50 gr drojdie proaspătă (2 cubuleţe)
  • 1 linguriţă sare
  • 420 gr făină de secară
  • 360 gr făină albă
  • 2 linguri sirop brun ( 2 linguri apă+ 2 linguriţe zahăr brun)

Preparare:

  1. topeşte untul sau margarina într-o cratiţă şi toarnă peste ea laptele sau apa călduţ (37 grade)
  2. dizolvă în lapte drojdia făcută bucăţele, adaugă sarea şi siropul de zahăr
  3. adaugă apoi amestecul de făină albă şi secară, frământa până aluatul se desprinde de pe marginea castronului. Presară apoi un strat subţire de făină peste aluat şi lasă-l să se odihnească 30 minute
  4. formează 2 franzele, pune-le in tavă în hârtia de copt şi mai lasă-le să se odihnescă încă 30 minute
  5. se dă la cuptor la 200 grade timp de 200 minute

Pâine crocantă cu chimen

  • 250 ml lapte
  • 25 gr drojdie ( 1 cubuleţ)
  • 1 linguriţă chimen, puţin anason, sare după gust
  • 60 gr brânză rasă
  • 180 gr făină de secară
  • 210 gr făină albă
  • 100 gr pătrunjel proaspăt (sau cimbru proaspăt sau alte verdeţuri proaspete)
  1. încălzeşte laptele la 37 grade, fărâmiţează în bucăţele drojdia şi dizolv-o în lapte
  2. amestecă brânza şi făina şi adaugă la lapte; lasă aluatul peste noapte
  3. se bagă ziua următoare în tavă pe hârtie de copt la 200 grade şi se lasă 7-10 minute

Pâine crocantă

  • 500 ml lapte
  • 1/2 linguriţă miere
  • 1 linguriţă sare
  • 1 linguriţă seminţe de fenicul
  • 1 linguriţă seminţe de chimen
  • 10 grame drojdie proaspătă (1/2 cubuleţ)
  • 120 gr făină albă
  • 180 gr făină de secară
  • 420 gr făină graham sau făină integrală de grâu
  1. încălzeşte laptele cu mierea şi condimentele (sare, fenicul şi chimen) la 37 grade, călduţ
  2. sfărâmă drojdia în bucăţi mici şi dizolv-o în lapte
  3. adaugă un pic de făină, până aluatul devine elastic
  4. frământă în continuare aluatul şi lasă la crescut o oră
  5. formează după preferinţă felii rotunde sau baghete pe un blat dat cu făină
  6. lasă-le 2-3 minute în cuptorul încins la 200 grade, în tavă, pe hârtie de copt

Pâine crocantă

  • 1/2 pacheţel drojdie uscată
  • 1 cană lapte cald
  • 240 gr făină albă
  • 240 gr făină de secară
  • 160 gr tărâţe
  • după preferinţe: chimen, seminţe
  1. Amestecă toate ingredientele
  2. lasă la crescut o oră
  3. dă la cuptor la 200 grade, 5-7 minute, în tavă, pe hârtie de copt

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu