Mâncare de varză cu carne de vită




Ingrediente:
1 kg antricot de vită
2 kg de varză dulce
2 cepe
4 roşii
300 ml de vin alb
8 boabe de ienibahar
1 crenguţă de cimbru (sau o lingură de cimbru uscat)
2 lingură mărar proaspăt tocat
1 lingură rasă de chimen măcinat
3-4 frunze de dafin
3 linguri ulei
sare, piper
2 kg de varză dulce
2 cepe
4 roşii
300 ml de vin alb
8 boabe de ienibahar
1 crenguţă de cimbru (sau o lingură de cimbru uscat)
2 lingură mărar proaspăt tocat
1 lingură rasă de chimen măcinat
3-4 frunze de dafin
3 linguri ulei
sare, piper
Preparare:
1. Tăiaţi carnea cuburi potrivit de mare. Curăţaţi şi tăiaţi ceapa peştişori. Tocaţi varza (nu foarte subţire) şi pudraţi-o cu puţină sare.
2. Încingeţi uleiul într-o cratiţă încăpătoare şi rumeniţi carnea până când se evaporă zeama pe care a lasat-o. Adăugaţi ceapa şi amestecaţi până devine sticloasă.
3. Stoarceţi (dacă aţi lăsat mai mult varza cu sare) varza şi adăugaţi-o în cratită, amestecând.
Roşiile tăiate mare se adaugă şi ele, împreună cu frunzele de dafin, cimbru, chimenul măcinat, boabe de ienibahar (şi ele măcinate) şi paharul de vin alb.
Roşiile tăiate mare se adaugă şi ele, împreună cu frunzele de dafin, cimbru, chimenul măcinat, boabe de ienibahar (şi ele măcinate) şi paharul de vin alb.
4. Acoperiţi cratiţa cu un capac şi lăsaţi la foc mic timp de 40-50 de minute pe aragaz sau în cuptor. Din când în când, amestecaţi cu o lingură de lemn ca să nu se lipească.
5. După ce aţi verificat că a fiert bine carnea, puneţi mărarul, potriviţi de sare şi piper, şi luaţi cratiţa de pe foc.
6. Se serveşte caldă cu smântână şi ardei iute.Pentru doritori, se poate pune jumătate de ardei iute tocat şi la gătit.


Piept de curcan cu mazăre

Ingrediente:
1 kg de mazăre congelată (sau din conservă)
400 g piept de curcan dezosat şi fără piele
1 ceapă mare
2 ardei graşi, roşii
1 conservă de roşii tocate de 420 g
1 lingură pastă de tomate
1 linguriţă rasă de chimen măcinat
3 linguri mărar proaspăt, tocat
sare, piper
3 linguri de ulei
1 litru supă de pui (sau 2 cuburi concentrat de pui)
1 lingură boia de ardei dulce
1 kg de mazăre congelată (sau din conservă)
400 g piept de curcan dezosat şi fără piele
1 ceapă mare
2 ardei graşi, roşii
1 conservă de roşii tocate de 420 g
1 lingură pastă de tomate
1 linguriţă rasă de chimen măcinat
3 linguri mărar proaspăt, tocat
sare, piper
3 linguri de ulei
1 litru supă de pui (sau 2 cuburi concentrat de pui)
1 lingură boia de ardei dulce
Preparare:
1. Tăiaţi pieptul de curcan cubuleţe potrivit de mari (aprox 2 cm).
Curăţaţi şi tocaţi ceapa mărunt. Ardeii se curăţă de cotor şi seminţe, şi se taie în cuburi potrivit de mari.
2. Se încinge uleiul într-o cratiţă adâncă. Se pune la prăjit pieptul de curcan; se lasă până scade zeama lăsată şi până se rumeneşte uniform pe toate părţile.
3. Se adaugă ceapa şi ardeiul gras în cratiţă.
4. Se adaugă boiaua şi chimenul şi se amestecă pentru omogenizare.

1. Tăiaţi pieptul de curcan cubuleţe potrivit de mari (aprox 2 cm).
Curăţaţi şi tocaţi ceapa mărunt. Ardeii se curăţă de cotor şi seminţe, şi se taie în cuburi potrivit de mari.
2. Se încinge uleiul într-o cratiţă adâncă. Se pune la prăjit pieptul de curcan; se lasă până scade zeama lăsată şi până se rumeneşte uniform pe toate părţile.
3. Se adaugă ceapa şi ardeiul gras în cratiţă.
4. Se adaugă boiaua şi chimenul şi se amestecă pentru omogenizare.

3. Se stinge totul cu supa de pui (călduţă). Se lasă să fiarbă la foc potrivit 20 de minute (cu capac).
4. După cele 20 de minute, când pieptul de curcat a fiert pe jumătate, se adaugă mazărea congelată, pasta de tomate şi conserva de roşii. Se lasă la fiert încă 20 de minute, tot la foc mic, cu capac.
4. După cele 20 de minute, când pieptul de curcat a fiert pe jumătate, se adaugă mazărea congelată, pasta de tomate şi conserva de roşii. Se lasă la fiert încă 20 de minute, tot la foc mic, cu capac.

Cu 5 minute înainte de a lua mâncarea de pe foc, după ce carnea şi mazărea au fiert, se adaugă mărarul tocat mărunt şi se asezonează cu sare şi piper.
Bonne Apetit!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu